Euroopan komissio antoi eilen 8.12 useita muutosehtouksia EU:n arvonlisäverojärjestelmästä, joka sanelee myös Suomen arvonlisäverojärjestelmän sisällön. Muutosten tarkoituksena on saattaa arvonlisäverojärjestelmä nykypäivään siten, että se huomioi paremmin sekä yritysten tarpeet, edistää digitalisaatiota että ehkäisee petoksia. Petoksilla menetettävän arvonlisäveron määrä on arvioitu olevan vuonna 2020 noin 93 miljardia euroa EU-alueella. Petollisen toiminnan kärsijöinä ovat myös yritykset, jotka hoitavat asiansa ja jotka maksavat nyt veroja “niidenkin puolesta”, jotka jättävät ne maksamatta.
Varovaisten arvioiden mukaan neljäsosa veronmenetyksistä johtuu suoraan EU:n sisäiseen kauppaan liittyvistä alv-petoksista. Nämä menetykset vaikuttavat haitallisesti toki myös yleiseen julkiseen talouteen aikana, jolloin jäsenvaltiot sopeuttavat talousarvioitaan energian viimeaikaisten hintapiikkien ja Euroopassa käytävän sodan sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten vuoksi.
Nykyinen arvonlisäverojärjestelmä on yrityksille kallis ja hallinnollisesti raskas. Vaikutukset ovat erittäin merkittäviä pk-yrityksille ja muille yrityksille, jotka toimivat tai aikovat laajentaa toimintaansa ulkomaankauppaan. Komissio katsoo, että ehdotetuilla muutoksilla voitaisiin kerätä vuosittain jopa 18 miljardia euroa enemmän alv-tuloja ja auttaa samalla yrityksiä kasvun tiellä.
Ehdotettuja muutoksia ovat:
Kerron mielelläni lisää, miten ehdotukset vaikuttavat liiketoimintaanne.
Komission ehdotukseen pääset tutustumaan tästä linkistä: webpage
Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuun alussa. Eikä siinä vielä kaikki…
Yleinen arvonlisäverokanta korotetaan syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutokseen perustuva laki 5.7.2024/462 on hyvin vähäsanainen. Sovelletaanko tavaran tai palvelun myyntiin 24 %:in vain 25,5 %:in verokantaa, riippuu si...
World is changing, how does the taxation change? Maailma muuttuu - miten muuttuu verotus?
In an ever-evolving world, how does taxation keep pace with rapid transformations? Or whether taxation is the right way to implement the desired changes? This is the central question explored in the Minipodcast in which I was intervi...