Uutiset

I I

Paljon muutoksia pienyrityksille 1.1.2025

Arvonlisäverotukseen merkittäviä muutoksia pienyrittäjille vuonna 2025

Vuoden 2025 alusta voimaan astuvat arvonlisäverolain muutokset tuovat merkittäviä uudistuksia pienten yritysten verotukseen. Muutokset perustuvat EU:n pienyritysdirektiiviin, jonka tavoitteena on keventää pienten yritysten hallinnollista taakkaa ja edistää kansainvälistä kauppaa. Muutokset voivat vähentää hallinnollista työtä ja tarjota joustavampia toimintamahdollisuuksia erityisesti rajat ylittävään liiketoimintaan. Yritysten on kuitenkin seurattava tarkasti liikevaihtorajoja ja rekisteröintivaatimuksia välttääkseen ylimääräiset kustannukset.

Keskeiset muutokset

  1. Vähäisen toiminnan raja nousee 20 000 euroon
    Jatkossa yrityksen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, jos sen liikevaihto on alle 20 000 euroa kalenterivuodessa (nykyinen raja 15 000 euroa). Tämä helpottaa erityisesti pienimuotoista toimintaa harjoittavia yrittäjiä.
  2. Taannehtiva rekisteröityminen poistuu. Jos liikevaihto ylittää 20 000 euron rajan, yritys rekisteröidään verovelvolliseksi ylittymishetkestä lukien. Siten nykyinen ongelma poistuu, jossa liikevaihdon ylittäessä alarajan tilikauden aikana, yritys rekisteröidään arvonlisäverovelvolliseksi taannehtivasti tilikauden alusta lukien.
  3. Liikevaihto lasketaan jatkossa kalenterivuoden liikevaihdon perusteella. Tähän asti liikevaihto on laskettu 12-kuukauden tilikausittaisena liikevaihtona. Jos yrityksen käytössä on murrettu tilikausi, on liikevaihto laskettava kahden eri tilikauden liikevaihdosta, jotka ovat muodostuneet kyseisenä kalenterivuotena.
  4. Alarajahuojennus poistuu
    Vuonna 2025 alkaen pienet yritykset eivät voi enää hyödyntää alarajahuojennusta. Tämä verohelpotus on aiemmin koskenut yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa vuodessa. Alarajahuojennus on kuitenkin vielä haettavissa vuodelta 2024, ja tiedot annetaan vuoden viimeisen verokauden ilmoituksella.
  5. Vapaaehtoinen rekisteröityminen on edelleen mahdollista. Kuten nykyisinkin, mikäli yritys hakeutuu vapaaehtoisesti verovelvolliseksi, arvonlisäverovelvollisuus koskee kaikkea liiketoimintaa, josta on vero suoritettava.
  6. Vähäisen toiminnan verovapaus laajenee EU-maihin
    Uusi pienten yritysten EU-myynnin arvonlisäverojärjestelmä mahdollistaa verovapauden hyödyntämisen toisissa EU-maissa, jos yrityksen koko EU-alueen liikevaihto on enintään 100 000 euroa ja kunkin kohdemaavaltion kansallinen raja-arvo (verovelvollisuusraja) ei ylity. Kansallisen raja-arvon alainen liikevaihto lasketaan jäsenvaltioin omien säännösten mukaisesti ja näissä voi olla eroja. Jäsenvaltioilla on myös erilaisia maakohtaisia poikkeuksia. Joissain jäsenvaltioissa esimerkiksi tilapäinen 10-25 %:in alarajan ylitys on sallittu. Suomessa tällaista säännöstä ei ole. Joissain valtioissa seurataan kahden kalenterivuoden liikevaihdon sijaan kolmea kalenterivuotta kuten Ruotsissa. Yrityksen on hakeuduttava jokaiseen jäsenvaltioon erikseen erillisen järjestelmän kautta oman sijaintivaltionsa verohallinnon kautta, mikäli se haluaa soveltaa verovapautta toisessa EU-valtiossa. Tästä yritys myös saa oman arvonlisäverotunnisteen joka loppuu kirjaimiin EX. Lisäksi yrityksen on annettava ilmoitukset neljännesvuosittain jäsenmaakohtaisesta myynnistä. Oman valtion verottomasta myynnistä, joka jää alle verovelvollisuusrajan ei järjestelmään hakeuduta. Jos myynnin määrä ylittää jossain valtiossa kansallisen alarajan, kyseisessä valtiossa ei voi enää toimia arvonlisäverotta vaan rekisteröidyttävä normaalisti tai sovellettava one stop shopia.

Lisätietoja ja rekisteröitymistä koskevat ohjeet löytyvät Verohallinnon verkkosivuilta.

Valmistaudu ajoissa – seuraa yrityksesi liikevaihtoa ja suunnittele tarvittavat toimenpiteet vuodelle 2025!

Uutiset

03.12.2024 I Marja Hokkanen

Paljon muutoksia pienyrityksille 1.1.2025

Arvonlisäverotukseen merkittäviä muutoksia pienyrittäjille vuonna 2025 Vuoden 2025 alusta voimaan astuvat arvonlisäverolain muutokset tuovat merkittäviä uudistuksia pienten yritysten verotukseen. Muutokset perustuvat EU:n pienyritysdirektiiviin, jonka tavoitteena on keventÃ...

Blogit

02.06.2024 I Marja Hokkanen

World is changing, how does the taxation change? Maailma muuttuu - miten muuttuu verotus?

In an ever-evolving world, how does taxation keep pace with rapid transformations? Or whether taxation is the right way to implement the desired changes? This is the central question explored in the Minipodcast in which I was intervi...

Artikkelit

06.11.2024 I Marja Hokkanen

The Concept of an exempt Investment Fund, from the Perspective of Investor Risk (X and Others, Joined Cases C‑639/22 and C‑644/22)

The case concerns Dutch pension funds, some of which are compulsory occupational pension funds, sectoral pension funds and company pension funds, and the question of whether these pension ...