Verohallinto on ilmoittanut autoalan olevan korostetusti tarkastuksen kohteena vuonna 2025. Tarkastuksia on toki tehty paljon jo viime vuonna. EU-jäsenvaltioiden verohallinnot tekevät yhteistyötä muun muassa käytettyjen autojen kauppaan liittyen. Tarkastuksissa on haluttu varmistaa se, että myyjä ja ostaja ovat toimineet johdonmukaisesti siten, että molemmat kaupan osapuolet ovat ilmoittaneet arvonlisäveron oikealla tavalla.
Erilaiset ongelmatilanteet yritysten välisessä autokaupassa
Mikäli auto on myyty Suomeen siten, että myyjä on ilmoittanut myynnin verottomana yhteisömyyntinä omassa valtiossaan, on tarkistettu, että ostaja on ilmoittanut autosta veron yhteisöhankintana Suomessa. Mikäli myyjä on puolestaan myynyt auton marginaaliverolla, ongelmatilanteita on aiheutunut siitä, että myyjän ostajalle antama lasku on ollut epäselvä eikä ole täyttänyt kaikkia edellytyksiä, joita marginaaliveron alainen myynti laskulta edellyttää. Myös tilanteet, joissa auto on myyty toisessa jäsenvaltiossa suomalaiselle elinkeinonharjoittajalle lähtövaltion arvonlisäverolla, ovat yleisiä, vaikka yritysten välisessä kaupassa, jossa auto viedään jäsenvaltiosta toiseen, ei tule soveltaa myyjävaltion arvonlisäveroa. Näissä tilanteissa on ostaja joutunut maksamaan myyjävaltion arvonlisäveron lisäksi tuontivaltion arvonlisäveron ilman, että ostajalla on ollut mahdollisuus saada vero myyjän valtiosta palautuksena takaisin. Jäsenvaltiolla on oikeus olla palauttamatta arvonlisäveroa, joka on peritty ostajalta virheellisesti. Tällöin ainoa mahdollisuus on pyytää myyjältä korjattu lasku sekä pyytää myyjää palauttamaan suoritettu arvonlisävero. Tosin myös laskujen korjaamiseen liittyy rajoituksia. Jos kauppa on tehty ja lasku annettu, voi olla enää mahdotonta korjata virhettä. Vastassa voi olla tuplaverojen lisäksi myös veronkorotukset. Tämän vuoksi tärkeää on selvittää asiat ennen kuin on liian myöhäistä.
Laskumerkinnät ovat kaiken A ja O
Yritysten on syytä muistaa, että vastuu laskumerkinnöistä ja arvonlisäverokäsittelyn lainmukaisuudesta ei rajoitu yksin myyjään vaan myös ostaja vastaa jopa vähennysoikeudellaan siitä, että laskussa on oikeat tiedot ja myyjä on käsitellyt laskun oikein. Jos esimerkiksi toisessa EU-valtiossa sijaitseva myyjä on merkinnyt laskuun marginaaliveron, vaikka tavaran myyntiin olisi tullut soveltaa yhteisömyynnin arvonlisäverosäännöksiä eli ostajan olisi tullut ilmoittaa tavaran ostosta arvonlisävero Suomessa yhteisöhankintana, ostajalle määrätään vero maksettavaksi virheellisestä laskusta huolimatta. Tulos voi olla sama, jos myyjän lasku on epäselvä eikä selvästi osoita, että myynti on marginaaliveron alainen. Jos ostajalle annettavaan laskuun on tehty yhteisömyyntiä koskeva merkintä, ostoa ei voida käsitellä marginaaliverotusmenettelyn alaisena ostona ja ostosta mahdollisesti tehty marginaaliverokäsittely on purettava. Laskussa on oltava aina selvä viittaus marginaaliverotusmenettelyn soveltamisesta esimerkiksi tekstillä ”Margin scheme – second-hand goods”. Kuten edellä on jo kerrottu, mikäli myyjä on perinyt ostajalta myyjävaltion arvonlisäveron ja auto kuljetetaan myyntiin liittyen Suomeen, Verohallinto määrää autolle yhteisöhankintana arvonlisäveron maksettavaksi. Tällaisessa tilanteessa virheellisesti myyjälle maksettua lähtövaltion veroa voi olla erittäin vaikea saada takaisin, Siten ostajalla on suuri intressi tarkistaa, että myyjän esittämä lasku sisältää kaikki tarvittavat tiedot ja myyjä toimii oikein, Jos lasku on virheellinen, ostajan on pyydettävä myyjältä uusi lasku. Ostaja ei voi esimerkiksi soveltaa marginaaliverotusmenettelyä virheellisen laskun perusteella vaan vasta myyjän antaman korjatun laskun perusteella.
Ostajan huolellisuusvelvoite autokaupassa
Jos ostaja ei ole pyytänyt myyjää korjaamaan virheellistä laskua, seurauksena voi olla tuplaverotuksen lisäksi myös se, että ostajalta evätään myös vähennysoikeus sen vuoksi, että ostaja ei ole osoittanut tarpeellista huolellisuusvelvoitetta myyjää kohtaan. Ostajalla on nimittäin velvollisuus varmistua siitä, että myyjä toimii oikein arvonlisäverotuksen osalta. Myyjän toiminnan selvittämättä jättäminen ja välinpitämättömyys laskujen ja arvonlisäverosäännösten oikeasta noudattamisesta voidaan katsoa tietyissä tilanteissa jopa ostajan osallisuudeksi myyjän verorikkomukseen tai jopa veropetokseen. Siten on tärkeää, että ostaja tutustuu myyjään ja tarkistaa, että tämä toimii lain mukaisesti.
Jotta verottaja ei pääse yllättämään, on syytä selvittää ennen kauppaan ryhtymistä verotus, jotta ei tarvitse perään katua. Autan mielelläni.
Ajoneuvoveroa koskeva oikaisuvaatimuksen määräaika
Korkein hallinto-oikeus on antanut ratkaisun KHO 2025:17, jossa oli kysymys oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajasta. A oli saanut Liikenne- ja viestintävirastolta päätöksen, jolla hänelle määrättiin ajoneuvoveron jälkiveroa ja lisäveroa siitä, että hän...
Rentouttavaa ja tunnelmallista joulunaikaa sekä onnea vuodelle 2025!
On joulun aika, hiljenee maa, mutta verotuksella työt jatkuvat vaan. Arvonlisävero valtiolle kassan kätköistä kiertää, ja valmistevero juomiin joulun mieltä lisää. Kun kauppias hyllyille tavarat tuo, on verotus mukana, sekin iloa luo. Piparit,...
The Concept of an exempt Investment Fund, from the Perspective of Investor Risk (X and Others, Joined Cases C‑639/22 and C‑644/22)
The case concerns Dutch pension funds, some of which are compulsory occupational pension funds, sectoral pension funds and company pension funds, and the question of whether these pension ...