Uutiset

I I

Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuun alussa. Eikä siinä vielä kaikki…

Yleinen arvonlisäverokanta korotetaan syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutokseen perustuva laki 5.7.2024/462 on hyvin vähäsanainen. Sovelletaanko tavaran tai palvelun myyntiin 24 %:in vain 25,5 %:in verokantaa, riippuu siten siitä, milloin veron suorittamisvelvollisuus tavaran tai palvelun myynnistä verovelvolliselle syntyy. On muistettava, että veron suoritusvelvollisuus on eri asia kuin veron ilmoittamishetki.

Veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun

  • myyty tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu;
  • vastike tai sen osa (ennakkomaksu) on kertynyt ennen tavaran toimitusta tai palvelun suoritusta;
  • tavaran tai palvelun hintaan vaikuttavista ja siten veron perusteeseen luettavista tuista ja avustuksista saatu suoritus on saatu;
  • tavara tai palvelu on otettu omaan käyttöön.

Pääsääntö siten on, että mikäli tavara luovutetaan tai palvelu suoritetaan asiakkaalle ennen 1.9, verokanta on 24 %. 1.9 alkaen luovutetuista ja suoritetuista tavaroista ja palveluista on suoritettava 25,5 %:in arvonlisävero. Jos kuitenkin tavarasta tai palvelusta on maksettu osa tai koko kauppahinta ennen tavaran luovutusta tai palvelun suoritusta, tällaisen ennakkomaksun suoritushetki määrää sovellettavan verokannan. Myöhemmin tavarasta tai palvelusta annettu alennus seuraa luovutushetken tai suoritushetken arvonlisäverokohtelua.

Niin sanottuna jatkuvana suorituksena eli ajan kulumisen perusteella myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Siten, jos esimerkiksi vuokranmaksukausi eli tilitysjakso olisi kaksi kuukautta, veron suorittamisvelvollisuus ja verokanta määräytyisi kyseisen vuokranmaksukauden päättyessä. Jos vuokranmaksukausi päättyisi ennen 1.9, verokanta on 24 %, ja 1.9 jälkeen, sovellettava verokanta on 25,5 %.

Yli yhden vuoden pituisena jatkuvana suorituksena tapahtuva niin sanotun pääsäännön mukainen B2B palvelun myynti, josta palvelun ostava elinkeinonharjoittaja on velvollinen suorittamaan veron ja johon ei liity tilityksiä tai maksuja tämän ajanjakson aikana, katsotaan suoritetuksi kunkin kalenterivuoden päättyessä palvelun suorituksen päättymiseen asti. Säännös koskee tilanteita, joissa veron tilittämisajankohtaa on lykätty siten, että jatkuvana suorituksena tapahtuvan palvelun kuten vuokrasopimuksen keston aikana käytetään vuotta pidempiä tilitys- tai maksukausia taikka ei käytetä laskutusta tai maksuja lainkaan. Siten vuonna 2025 jatkuva palvelun myynti verotetaan vuoden 2024 lopulla 25,5 %:in verokannalla.

On hyvä huomata, että esimerkiksi osamaksukaupassa ei ole kysymys myynnistä, johon sovellettaisiin jatkuvan suorituksen säännöksiä. Tällöin verokanta määräytyy tavaran luovutushetken mukaisesti tai ennakkomaksun suoritushetken mukaisesti. Myös annetut alennukset ja oikaisuerät seuraavat tavaran luovutushetken verokantaa.

Arvonlisäverolain 138 b §:n mukaan tavaran yhteisöhankinta eli tavaran osto toisesta EU-valtiosta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle, jonka aikana veron suorittamisvelvollisuus on syntynyt. Tämä on lähtökohtaisesti tavaran vastaanottoa seuraava kuukausi. Jos tavaran ostaja on saanut vastaanotetusta tavarasta laskun tai vastaavan asiakirjan tavaran vastaanottokuukautena, hankinta kohdistetaan kuitenkin tavaran vastaanottokuukaudelle. Mikäli tavara vastaanotetaan toisesta EU-valtiosta elokuussa, yhteisöhankinta on kohdistettava syyskuulle, jolloin suoritettava arvonlisävero on 25,5 %. Jos sen sijaan ostaja on vastaanottanut tavaran lisäksi myös laskun jo elokuussa, yhteisöhankinta kohdistetaan elokuulle ja sovellettava verokanta on 24 %. Mahdollisilla ennakkomaksuilla ei ole vaikutusta yhteisöhankinnan ajalliseen kohdistamiseen.

Tuotaessa tavara Suomeen EU:n ulkopuolelta, verokannan määräytymisen kannalta ratkaiseva on hetki, jolloin tulli-ilmoitus hyväksytään.

Rakentamispalveluita koskevat omat veron suorittamisvelvollisuutta koskevat säännökset, joihin on syytä tarvittaessa tutustua erikseen. Velvollisuus suorittaa vero rakentamispalvelun ottamisesta omaan käyttöön syntyy:

  • sitä mukaa kuin itse suoritettu rakentamispalvelu valmistuu;
  • kun ostettu rakentamispalvelu on vastaanotettu taikka kun vastike tai sen osa on maksettu ennen vastaanottoajankohtaa;
  • kun uudisrakennus tai perusparannuksen kohteena ollut kiinteistö, jonka aikaisempi luovuttaja oli ostanut tai itse suorittanut rakentamispalvelun, on luovutettu.

Myös moniin muihin tilanteisiin kuten keskeneräisiin palvelusuorituksiin, one stop shop -myynteihin, Ahvenanmaata koskeviin myynteihin ja marginaaliverotukseen liittyy verokannan muuttuessa seikkoja, jotka tulee tarkistaa erikseen.

Edellä esitetyt säännökset aiheuttavat sen, että yrityksellä on mahdollisesti sekä 24 että 25,5 %:in verokannan alaista myyntiä raportoitavana kausiveroilmoituksella samanaikaisesti. Näin on esimerkiksi, jos yritys toimittaa tavaran asiakkaalle 30.8.2024 ja saa maksun 1.9.2024. Tavaran myyntiin sovellettava verokanta on 24 %. Jos yritys ilmoittaa myynnin arvonlisäveron maksuajankohdan mukaan maksuperusteisesti eli syyskuun arvonlisäveroilmoituksella, syyskuulta on mahdollisesti raportoitava sekä 24 että 25,5 %:in verokannan alaista myyntiä.

Omaverossa ja muissa sähköisissä raportointijärjestelmissä tehtävien ilmoitusten pohja muuttuu 1.9 siten, että 24 prosenttia muutetaan 25,5 %:iin. Kyseisessä kohdassa ilmoitetaan 1.9 jälkeen sekä 24 ja 25,5 %:in alaiset myynnit. Paperilomake puolestaan muuttuu vasta vuoden 2025 alussa. Siten paperilomakkeella 25,5 %:in myynnit ilmoitetaan vuoden loppuun saakka 24 %:in verokannan kohdalla.

Järjestelmiä, sopimuksia ja laskupohjia muutettaessa on hyvä huomata, että verokantamuutokset eivät jää tähän. Lakiin on hyväksytty myös toinen verokantaa koskeva muutos, joka tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Arvonlisäverolain 85a §:n 1 momentin uusi 3-kohta säätää 10 %:in verokannan soveltamisesta seuraaviin palveluihin: urheilutapahtumiin tai kyseisten tapahtumien suoratoistoon tai molempiin; urheilutilojen käyttö ja urheilu- tai liikuntatuntien tarjoaminen, myös suoratoistona. Lisäksi 10 prosentin verokannan alaiset tuotteet suunnitellaan nostettaviksi 14 %:iin lehtiä lukuun ottamatta ja suunnitteilla on myös makeisten verokannan nostaminen 25,5 %:iin. Aikataulusta ei kuitenkaan vielä ole tarkempaa tietoa.

Autan yritystänne mielelläni tenkkapoo-tilanteissa.


 

Uutiset

06.11.2024 I Marja Hokkanen

VIDA-paketista vihdoin yhteisymmärrys!

Euroopan komissio antoi 2022 ehdotuksen arvonlisäverojärjestelmän uudistamisesta VAT in the digital age eli VIDA. Asiasta löydettiin vihdoin kompromissi eilen 5.11 valtiovarainministereiden kesken Ecofinissa. Arvonlisävero on merkittävä tulonlähde EU-jäsenvaltioille, mutta ...

Blogit

02.06.2024 I Marja Hokkanen

World is changing, how does the taxation change? Maailma muuttuu - miten muuttuu verotus?

In an ever-evolving world, how does taxation keep pace with rapid transformations? Or whether taxation is the right way to implement the desired changes? This is the central question explored in the Minipodcast in which I was intervi...

Artikkelit

06.11.2024 I Marja Hokkanen

The Concept of an exempt Investment Fund, from the Perspective of Investor Risk (X and Others, Joined Cases C‑639/22 and C‑644/22)

The case concerns Dutch pension funds, some of which are compulsory occupational pension funds, sectoral pension funds and company pension funds, and the question of whether these pension ...